Napelem tisztítás

Nem kell lemosni, majd az eső lemossa! Ez a mondat sajnos többszörösen sem állja meg a helyét. Hogy miért? 

Gondolja végig! Esik az eső, az autója pedig kint ázik az udvaron, majd száradást követően foltos, koszos marad. Akkor miből gondolja, hogy a napelemmel más lenne a helyzet? Sajnos nem másabb. Sőt! Egy szaharai homokos esőt követően a napelem felületéről a víz elpárolog és ott maradnak a homokszemcsék, ami drasztikusan csökkenti a napelem teljesítményét és akkor még nem beszéltünk az ugynevezett HOT SPOT (melegpontok) jelenségről.   

Lássuk be, a napelem telepítése nem olcsó beruházás. Ahhoz, hogy nyereséget hozzon, nem mindegy milyen hatásfokon termel. Tudtad, hogy erősen szennyezett napelemeid akár teljesítményük 20%-át is elvesztheti? Ennek elkerülése végett legalább évente egyszer szükséges a panelek lemosása, de nem csapvízzel. Mi a baj a csapvízzel? A csapvíz oldott ásványokat (kalcium, magnézium) tartalmaz, ami száradást követően a felületen vízkövesedést okoz. 


De akkor, hogyan tisztítjuk? 

Ioncserélt vízzel működő napelemtisztító gépünkkel előbb feláztatjuk a letapadt szennyeződéseket pl.: madárürülék, majd alaposan megtisztítjuk egy erre alkalmas kefe segítségével. Mivel ionsemleges vízzel tisztítjuk a paneleket, ezért tökéletesen folt és cseppmentesen szárad meg. 

Kapcsolódó kérdések

- Földről elérhető helyek, (kerítésre, állványra szerelt) tisztítása 690 Ft + ÁFA/panel - Legfeljebb 3,5 méter magasságban fekvő helyek (terasz tetőkre szerelt) tisztítása 950 Ft + ÁFA /panel - Állványról, létráról elérhető helyeken 1950 Ft + ÁFA/panel