A gyapjúszőnyeg-tisztítás lépései

A gyapjúszőnyeg-tisztítás lépései

Ahol szőnyeg van a lakásban, legyen szó akár padlószőnyegről, akár egy futószőnyegről vagy egy keleti csomózású szőnyegről, ott rendszeresen kell takarítást végezni. Ha egy szintetikus darabról van szó, annak a kezelése könnyebb, viszont egy új gyapjú szőnyeg már a megvásárlása után azonnal speciális hozzáértést igényel, nem mindegy, mikor kezdjük el porszívózni. Nézzük meg, mik azok a tényezők, amelyeket figyelembe kell vennünk egy gyapjú szőnyeg házi tisztításánál.

Napjaink legnagyobb mumusa - az allergia

A 21. századra elértük, hogy szinte mindenki allergiás valamire. Az élelmiszer-allergiák mellett élen járnak a különböző környezeti szerekre való allergiák, így pl. a vegyszerekre vagy magára a porra, de legfőképpen a por- és lisztatkákra és azoknak a levegőben szálló üledékeire. A rendszeres takarítással, szellőztetéssel csökkenthetjük az allergiás reakciók számát, de nem mindegy, hogy milyen takarítást végzünk a matracainkban vagy szőnyegeinken, hiszen ezek azok a lakberendezési tárgyak, ahol nagyon makacs módon megtelepednek az élősködők, és eltávolításuk többszöri felületkezeléssel vagy különleges technológia alkalmazásával érhető csak el.

A gyapjú szőnyeg rendszeres tisztítása

A gyapjú szőnyegek tisztítása során az első figyelembe veendő szempont az, hogyha új szőnyeget vásárolunk, akkor azt minimum 3-4 hónapig csak kézi sepréssel, óvatosan szabad tisztítani, míg a szálai a helyükre nem kerülnek, össze nem tömörödnek. Ezt naponta is végezhetjük. Ezt követően, száraz por vagy szennyeződés esetén elő lehet már venni a porszívót, de csak a legkisebb teljesítményfokozaton, lehetőleg szálirányban szabad használni igény szerinti gyakorisággal.

Nedves vagy száraz tisztítás

Makacs szennyeződések esetén javasolt a száraz gyapjú, például hab tisztítószerek használata. Ha valamilyen folyékony állagú folt került a szőnyegre, fehér törlőkendővel fel kell itatni, majd hajszárítóval, szigorúan csak hideg fokozaton megszárítani. Tisztítószer használata után alaposan újra ki kell porszívózni a szőnyeget, hogy ne maradjon semmi a vegyszerekből a szálak között.

Ha mindenképpen nedves tisztításhoz kell folyamodni, akkor lehetőleg minél kevesebb és kizárólag hideg vizet használjunk, száraz időben, ezáltal gyorsabban előidézve a száradást, mivel a gyapjú képes nagyon sok vizet felhalmozni magában.

Színpróba

Ha folt érte a szőnyeget, akkor a legfontosabb, hogy azonnal cselekedjünk, ne hagyjuk, hogy a folt beleszáradjon az anyagba. Dörzsölni nem szabad a felületet, hanem csak többszöri felitatással tüntessünk el minél nagyobb részt a foltból. Szükség esetén használjunk folttisztító szert. Bármilyen tisztítószer alkalmazása előtt érdemes színpróbát végezni a szőnyeg egy kisebb vagy kevésbé látható területén, hogy meggyőződjünk róla, az adott szer nem károsítja-e a szőnyegünk színét vagy anyagát. Szakszerű folteltávolításért fordulj hozzánk bizalommal.

A fentiekben láthattuk, hogy bizony nem egyszerű a megfelelő kezelési mód kiválasztása, a gyapjú szőnyegek otthoni tisztítása. Amennyiben ezt szakértő kezekre szeretnéd bízni, vagy csak egyszerűen nem szeretnél bajlódni a szőnyegtisztítással, akkor keress minket bátran! Cégünk a gyapjú szőnyegek tisztítása esetében olyan technológiákat alkalmaz, amelyekkel segít az allergiákat okozó tényezőket (pl. atka, baktérium, csíra, stb.) teljes mértékben kiiktatni és egy szinte 100%-osan steril felületet kapni.